Keheterogenan Kata Bagi Menggambarkan Kematian Manusia Dalam Al-Qur’an - Fatimah Zaharah, Ismail; Najmiah, Omar; Nor Hafizi, Yusof; Mariam Nabilah, Mohd Noor; Normadiah, Daud; Najihah, Abdul Wahid; Rahimah, Embong (2017)
Kematian adalah penamat kepada kehidupan manusia di dunia dan merupakan suatu hakikat yang akan dilalui oleh setiap insan. Mengingati mati dan mempersiapkan diri bagi menghadapinya adalah dituntut dalam Islam. Dalam al-Qur’an, Allah S.W.T menggunakan variasi kosa kata bagi menggambarkan kematian. Justeru, kertas kerja ini menganalisis keheterogenan kata kematian manusia yang digunakan dalam Al-Qur’an seterusnya menghuraikannya menurut pandangan ahli tafsir. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menggunakan pendekatan analisis kandungan. Bagi menganalisis makna kosa kata tersebut, kajian ini mengaplikasikan kaedah tafsir tematik atau tafsr mauduc i sebagai kaedah analisis. Di dalam al-Qur’an, Allah S.W.T. menggunakan kata almawt, wafā, qutila, halaka, al-yaq0n dan akhaza bagi menggambarkan kematian manusia. Penggunaan kata berbeza bertepatan dengan konteks, struktur yang gramatis serta menzahirkan ungkapan beretorik. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa al-Qur’an membentangkan isu kematian dengan kata yang pelbagai sebagai mukjizat sekaligus untuk memberi peringatan kepada manusia untuk menjalani kehidupan di dunia mengikut panduan yang ditetapkan oleh Allah S.W.T.