Leksikografi melayu: Menyoroti sejarah - Nazilah, Mohamad (2016)
Makalah ini meneliti sejarah perkamusan di Alam Melayu. Perkamusan merupakan bahan dokumen penting dalam sesebuah masyarakat kerana hampir sebahagian besar kosa kata yang dituturkan oleh pengguna bahasa dirakamkan dalam kamus. Catatan kosa kata yang terdapat dalam kamus dapat memberi gambaran sejarah dan peristiwa yang pernah berlaku pada masa dahulu. Bahasa dan masyarakat berkait rapat,jika corak perubahan hidup masyarakat berubah maka kosa kata turut mengalami perubahan . Oleh itu, makalah ini akan melihat dua aspek dalam perkamusan iaitu sejarah perkembangan awal kemasukkan kamus di di Alam Melayu dan catatan kosa kata yang terdapat dalam kamus. Dalam penelitian ini kosa kata yang diberi tumpuan ialah kosa kata pinjaman Arab dalam bahasa Melayu dari segi perubahan setelah dipinjamkan ke dalam bahasa Melayu.