Naratif Sejarah Islam di Alam Melayu dalam Historiografi - Hanif, Md Lateh @ Junid; Ahmad Fathiin, Mohd Fadzil; Azmul Fahimi, Kamaruzaman (2017)
Kitab Hadiqat al-Azhar karangan Syeikh Ahmad al-Fatani merupakan sebuah kitab sejarah Islam yang komprehensif dengan mengkhususkan historiografinya dalam meriwayatkan manaqib imam empat mazhab, manaqib enam wali qutb serta khabar salihin dalam sejarah Islam. Walau bagaimanapun, kitab ini turut mengandungi beberapa fasal berkenaan dengan sejarah Islam di Alam Melayu dengan mengkhususkan kepada sejarah kemasukan Islam, perkembangannya hingga kepada era colonial Barat. Kajian ini bertujuan untuk meneliti perbahasan sejarah Islam di Alam Melayu yang diriwayatkan di dalam kitab ini dengan mengkhususkan kepada dua fasal yang dikarang dalam bahasa Arab oleh Syeikh Ahmad. Kajian mengaplikasi pendekatan kualitatif berlandaskan metode pensejarahan dan analisis kandungan terhadap dua fasal tersebut. Hasil kajian mendapati, dua fasal tersebut tidak membahaskan secara keseluruhan mengenai sejarah Islam di Alam Melayu secara total namun terfokus kepada wilayah Islam di Indonesia sahaja.