Pembangunan tanah pertanian menurut perspektif islam: Satu tinjauan - Mohd Borhanuddin, Zakaria; Ahmad Jazlan, Mat Jusoh; Azli Fairuz, Laki; Juairiah, Hasan (2017)
Dasar Pertanian Negara DPN 1 1984-1991, DPN 2 1992-1997, DPN 3 1998-2010, dan Dasar Agromakanan Negara DAN 2011-2020 merupakan satu transformasi kerajaan dalam meningkatkan kualiti makanan negara di mana pelbagai perancangan yang khusus telah dibuat melalui DPN dan DAN. Walau bagaimanapun kepincangan DPN dilaksanakan dengan tujuan pembangunan ekonomi semata-mata. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji pembangunan tanah pertanian menurut perspektif Islam. Hasil kajian mendapati bahawa dasar pembangunan pertanian Islam ialah berteraskan kepada konsep tauhidiyyah, rububiyyah, tazkiyyah, tanzimiyyah, khilafah, insaniyyah, akhlaqiyyah , di samping menerapkan nilai-nilai roh Islam termasuk pemuliharaan alam sekitar dan sekuriti pembangunan.