Apa itu temperamen? temperamen dalam perkembangan kanak-kanak: Satu tinjauan awal - Zanariah, Mat Isa; Kamarul Shukri, Mat Teh (2016)
Temperamen memainkan peranan penting dalam kehidupan seseorang. Temperamen mempengaruhi tindak balas individu yang memberi kesan terhadap tingkah laku, hubungan sosial, personaliti kesihatan fizikal, kebolehan berbahasa dan kejayaan dalam akademik. Artikel ini bertujuan untuk memberi pendedahan awal berkaitan temperamen. Perbincangan dimulakan dengan sejarah temperamen diikuti dengan penyenaraian definisi daripada beberapa orang penyelidik. Pengklasifikasian dalam temperamen oleh para penyelidik turut dibincangkan, diikuti penilaian dan pengukuran dalam temperamen. Secara tradisi temperamen dikaitkan dengan faktor biologi yang menyebabkan perbezaan tindak balas tingkah laku individu terutama semasa zaman perkembangan kanak-kanak. Sehingga kini, penyelidikan berkaitan temperamen telah diintegrasikan dan diteroka dalam pelbagai aspek yang lebih kompleks seperti kognisi, interaksi dengan konteks persekitaran serta perubahan dan kesinambungan dari semasa ke semasa merentasi sempadan geografi dan budaya.