Tahap Dan Jenis Temperamen Kanak-kanak Tadika Yayasan Islam Terengganu - Zanariah, Mat Isa; Kamarul Shukri, Mat Teh; Mohd Ramzan, Awang (2017)
Temperamen memainkan peranan pentinu dalam kehidupan kanak-kanak. Sehingga kini, penyelidikan berkaitan temperamen telah diintegrasikan dan direr..ka dalam pelbagai aspek yang lebih kompleks seperti kognisi, kesihatan fizikal dan interaksi den-qan k..flieks persekitaran merentasi sempadan geografi dan budaya. Temperamen mempengaruhi tindak balas kanak-kanak iang memberi kesan terhadap tingkah laku, sosioemosi, hubungan sosial, personaliti" kesihatan t-izikal. ke:..iehan berbahasa dan kejayaan dalam akademik. Kajian ini bertujuan untuk memberi pendedahan aual be:kairan rahap dan jenis temperamen kanak-kanak TYIT. Data kuantitatif dikumpui daripada 380 kanak-kanak 1a:g mengikuti prosram pendidikan prasekolah di Tadika Yayasan Islam Terengganu (TYIT ) 1,ang dipiLih se;ara :asak mudah dari lapan daerah di negeri Terengganu. Dapatan kajian menunjukkan terdapat ti_sa tenis remperamen kanak-kanak iaitu kereaktifan positif, afektif negatif dan pengawalseliaan. Keseluruhann\a renlperamen kanak-kanak berada pada tahap yang sederhana. Dicadangkan guru menilai dan menyediakan p:..ii1 temperamen kanak-kanak agar intervensi awal dapat diberi kepada kanak-kanak yang r.nerneriur:n Dengan mengenali temperamen kanak-kanak, guru dapat memahami corak tingkah laku kanak-kanak. Gu:; Japa: rn-rancans. menl'ediakan dan melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan sena bernrakna untuk setiap kanak.