Pentaksiran Akhlak Melalui Strategi Pentaksiran Pembelajaran Imam Al-Ghazali - Kamarul Shukri, Mat Teh; Yuslaini, Yunus (2016)
Pentaksiran akhlak (PA) memainkan peranan yang penting dalam pengajaran dan pembelajaran ( PdP) di dalam bilik darjah. Proses pentaksiran yang berlaku perlu diberi penekanan kepada akhlak pelajar. Perhatian yang serius diberikan kepada bakal guru kerana mereka merupakan tunjang pembentuk masyarakat maju pada alaf ke-21. Kajian ini bertujuan untuk meneroka amalan pentaksiran akhlak pelajar IPG melalui strategi pentaksiran pembelajaran Imam Al-Ghazali. Pentaksiran ini dilakukan dalam usaha untuk mempertingkatkan pcncapaian akademik dan sekali gus membentuk akhlak pelajar. Penyelidikan ini merupakan kajian kualitatif yang dijalankan di tiga buah lnstitut Pendidikan Guru (IPG). Sampel dipilih secara bertujuan (purposive sampling) dengan melibatkan 15 orang peserta kajian. Triangulasi kaedah pengumpulan data dilaksanakan dengan menggabungkan data temu bual separa bcrstruktur sebagai data utama, pemerhatian dan perbincangan berkumpulan (focus group discussion) sebagai data sokongan. Data ini dianalisis untuk menghasilkan tema dan kategori yang dilaporkan secara deskriptif dan interpretif. Kesahan dan kebolehpercayaan dilakukan melalui pengesahan pakar dan semakan peserta kajian (members check). Hasil yang diperoleh menunjukkan pola berdasarkan kepada tujuan, kriteria, strategi, kualiti, maklumat dan alat pentaksiran. Pentaksiran akhlak ini bertujuan menerapkan nilai-nilai akhlak yang baik kepada pelajar melalui tingkah laku, cara berpakaian, sifat, sikap dan tutur kata yang baik dan sopan bagi membentuk keperibadian seseorang bakal guru.