Methods of Da’wah of Jamaah Tabligh In Southern Thailand Provinces - Abdulsoma, Thoarlim; Muhammadhusnee, Yanya (2016)
Kertas kerja ini bertujuan mengenal pasti metodologi dakwah dalam bentuk gaya persembahan isi dakwah yang disampaikan oleh Jamaah Tabligh di Selatan Thailand. Bagi mencapai tujuan yang dinyatakan, maka data-data yang berkaitan dikumpul melalui kaedah kepustakaan dan kajian lapangan. Kaedah kepustakaan dijalankan bagi memperoleh data berkaitan definisi dan bahagian metode dakwah. Hasil kajian terdapat empat metode hikmah dalam dakwah Islam; 1) pendekatan isi, 2) gaya persembahan, 3) media dan 4) strategi. Manakala kaedah kajian lapangan melalui temu bual dan pemerhatian ikut serta di setiap program atau aktiviti yang dianjurkan oleh Jamaah Tabligh di Selatan Thailand. Kaedah ini dijalankan bagi memperoleh data berkaitan gaya persembahan isi dakwah mereka kepada sasaran. Hasil kajian terdapat lima bentuk gaya persembahan isi dakwah yang disampaikan oleh Jamaah Tabligh di Selatan Thailand; 1) bentuk pujukan atau tasykil, 2) bentuk perbandingan, 3) bentuk cerita atau kisah, 4) bentuk rangsangan dan ancaman dan 5) bentuk memikir sesuatu.