Kelestarian alam sekitar taman negara Tasik Kenyir dan impak kesejahteraan kepada masyarakat orang asli sekitar - Hairul Nizam, Mohd Khori; Asmawi, Ibrahim; Mohamad Hafis, Amat Simin; Ramle, Abdullah (2016)
Taman Negara Tasik Kenyir merupakan suatu kawasan di negeri Terengganu yang memiliki kepelbagaian bio, sama ada flora dan fauna. Kewujudan Taman Negara ini adalah satu inisiatif pihak kerajaan Malaysia untuk melestari dan melindungi biodiversiti daripada ancaman dan kepupusan. Namun usaha kelestarian ini telah mula diancam beberapa masalah yang mampu merosakkan kelestarian alam sekitar Taman Negara dan juga memberi impak kepada kesejahteraan hidup Orang Asli yang menjadikan kawasan Taman Negara sebagai sebahagian tempat untuk mereka mencari sumber keperluan harian. Berasaskan isu berkenaan, kajian dilakukan dengan tujuan mengetahui masalah ancaman yang wujud di Taman Negara Tasik Kenyir dan cabarannya kepada kehidupan Orang Asli. Persoalannya, (i) apakah aktiviti yang mengancam kelestarian Taman Negara dan Orang Asli, (ii) apakah impak kepada kehidupan masyarakat Orang Asli. Kajian ini telah dilakukan dalam tempoh enam bulan dengan menggunakan kaedah kualitatif. Data telah dikumpul dengan melakukan kerja lapangan yang melibatkan komuniti Orang Asli di Kampung Sungai Berua, Hulu Terengganu. Sepanjang kerja lapangan ini, teknik pemerhatian ikut serta, temubual dan kajian dokumen telah digunakan untuk mengumpul data. Hasil kajian menunjukan terdapat berberapa aktiviti yang mengacam kelestarian alam sekitar Taman Negara meliputi aktiviti pemburuan fauna yang dilindungi dan juga aktiviti mengumpul khazanah hutan dengan tujuan komersial seperti gaharu dan candan. Implikasinya, kegiatan ini telah mengancam kelestarian alam semulajadi dan mengancam kesejahteraan hidup Orang Asli seperti berkurang dan pupusnya khazanah alam sekitar serta merosotnya pendapatan Orang Asli akibat daripada persaingan memperolehi sumber alam sekitar. Bagi menangani masalah ini, penyelidik mencadangkan agar sistem penguatkuasaan undang-undang dan pemantauan penguatkuasa Taman Negara Tasik Kenyir perlu dipertingkatkan dan diperkasakan lagi untuk memastikan kegiatan pencerobohan ini dapat dibendung. Oleh itu hasil dapatan ini dapat dijadikan ilmu dan sumber maklumat kepada pelbagai kementerian, agensi pelaksana, insititusi pengajian tinggi, penguatkuasa tempatan, masyarakat, dan pelajar bagi melakukan satu kajian susulan, polisi dan program pembanggunan pada masa akan datang.