Motivasi penglibatan sukarelawan dalam aktiviti kesukarelawanan mahasiswa universiti awam [Volunteerism motivation in the voluntary activities involvement of public universities students] - Normah, Awang Noh; Lukman@Zawawi, Mohamad (2020)
Kesukarelawanan merujuk kepada satu bentuk aktiviti sukarela tanpa melibatkan unsur-unsur paksaan, tidak bermatlamat untuk mendapat ganjaran material atau balasan, aktiviti yang mendatangkan manfaat kepada sukarelawan dan pihak yang dibantu, aktiviti yang dilakukan secara formal atau tidak formal serta aktiviti yang dilakukan secara individual atau kolektif. Kepentingan sektor kesukarelawanan kepada pembangunan diri mahasiswa menyebabkan kebanyakan Institut Pengajian Tinggi (IPT) sama ada di Malaysia atau di luar negara mula menerapkan unsur-unsur kesukarelawanan dalam polisi pendidikan mereka. Penglibatan mahasiswa dalam aktiviti kesukarelawanan didorong oleh pelbagai faktor sama ada digerakkan oleh motivasi altruistik mahupun motivasi egoistik. Walau bagaimanapun, motivasi individu bukan sesuatu yang statik dan sentiasa berubah-ubah mengikut kepada keperluan, kehendak dan situasi seseorang individu. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji motivasi yang mempengaruhi penglibatan mahasiswa dalam aktiviti kesukarelawanan. Motivasi ini dilihat dari dua aspek iaitu motivasi altruistik dan motivasi egoistik melibatkan enam dimensi iaitu motivasi nilai, kefahaman, kerjaya, sosial, perlindungan dan pengukuhan. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif melalui kaedah survey secara bersemuka melibatkan 400 orang mahasiswa yang aktif melibatkan diri dalam aktiviti kesukarelawanan. Hasil kajian dianalisis menggunakan perisian SPSS dalam bentuk deskriptif. Input kajian ini diharapkan dapat menjadi indikator berguna kepada pihak berkepentingan dalam usaha untuk membudayakan kesukarelawanan dalam kalangan generasi muda khususnya mahasiswa.