The need of muslim women in contemporary preaching towards the society (Keperluan pendakwah muslimah dalam dakwah kontemporari kepada masyarakat) - Berhanundin, Abdullah; Aini Sofia, Che Daud (2020)
Penglibatan pendakwah wanita dalam medan dakwah kini turut menjadi penyumbang utama dalam proses penyampaian dakwah kepada masyarakat. Kajian dilakukan memandangkan kurang pendakwah wanita yang melibatkan diri secara langsung dalam dakwah kepada masyarakat, kelemahan mereka menggunakan pendekatan kontemporari, kelemahan maklumat dan keupayaan mengeluarkan pandangan bagi menyelesaikan isu semasa wanita. Justeru pentingnya peranan wanita Islam dalam menyampaikan isi kandungan dakwah yang memberi fokus kepada aspek berkaitan wanita dan masyarakat berlandaskan kepada sumber utama iaitu alQuran dan sunnah. Oleh demikian, objektif kajian ini adalah untuk mengkaji keperluan wanita Islam dalam menyampaikan dakwah kontemporari dan mesej dakwah kepada masyarakat menurut perspektif al-Quran. Kajian ini menggunakan metod kualitatif yang merupakan kajian berbentuk dokumentasi disertakan dengan dalildalil al-Quran, Hadith dan pandangan beberapa pengkaji dakwah berkenaan tajuk kajian. Hasil kajian mendapati bahawa wanita mempunyai peranan yang amat besar dalam menyampaikan mesej dakwah seperti isu akidah, syariah, akhlak dan isu semasa wanita dan masyarakat dengan berlandaskan kepada dalil-dalil al-Quran. Ini kerana penyampaian pendakwah muslimat lebih tertutup dan terkesan dengan pendekatan yang lebih bersifat kewanitaan dan kekeluargaan.