COVID-19: Pengajaran dan pembelajaran sewaktu krisis pandemik - Mohd Faeiz, Pauzi; Nurulhuda, Mat Hassan; Salman, Amiruddin; Siti Norazlina, Juhari (2020)
Dunia dikejutkan dengan wabak pandemik novel coronavirus (COVID-19) yang masih belum berakhir sampai kepada hari ini sewaktu artikel ini ditulis. Kebanyakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran sudah ditukar kepada pengajaran secara maya atas talian. Dengan demikian, lebih banyak aktiviti pengajaran dan pembelajaran dilakukan secara luar norma, iaitu di rumah. Sudah pasti ianya cabaran baru buat pelajar dan warga pendidik. Jadi beberapa strategi harus diambil seperti organisasi ruang mengajar, pengurusan masa, teknik yang diguna pakai supaya kaedah pengajaran dan pembelajaran di rumah dapat dijalankan secara efektif, serta tidak mengabaikan aspek kesihatan mental dan fizikal.