Hubungan Iklim Sekolah dengan Efikasi Kendiri Guru Pendidikan Islam Daerah Besut, Setiu dan Kuala Nerus Negeri Terengganu Relationship of School Climate with Educational Efficiency Islamic Education Teacher, at Besut, Setiu and Kuala Nerus in Terengganu - Najihah, Abd Wahid; Nor Asmawati, Ismail; Raihan, Mohd Arifin (2020)
Kertas kerja ini bertujuan mengenal pasti hubungan iklim sekolah dengan efikasi kendiri Guru Pendidikan Islam (GPI) sekolah rendah di tiga buah daerah negeri Terengganu. Seramai 33 orang GPI di daerah Besut, Setiu dan Kuala Nerus telah dipilih secara rawak sebagai responden kajian. Kajian ini dijalankan melalui pendekatan kuantitatif dengan menggunakan instrumen yang diadaptasi daripada ‘Organizational Health Inventory-for Elementary School, OHI-E oleh Hoy, Tarter dan Kottkamp (1991) dan Teacher Sense of Efficacy Scale oleh Tschannen-Moran dan Hoy (2001). Data dianalisis menggunakan perisian Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) Versi 22.0 yang melibatkan skor min dan korelasi. Dapatan analisis deskriptif menunjukkan tahap iklim sekolah (M= 3.51) dan efikasi kendiri (M= 3.87) berada pada tahap tinggi. Manakala dimensi kepimpinan kolektif dan hubungan guru merupakan dimensi paling dominan dengan catatan skor tertinggi (M= 3.92, M= 3.81). Ini diikuti dengan dimensi penekanan akademik (M= 3.41), pengaruh sumber (M= 3.17), integriti institusi (M= 2.86). Dapatan kajian juga menunjukkan tahap efikasi kendiri tertinggi adalah dimensi pengurusan kelas (M= 3.91), diikuti oleh pengurusan murid (M= 3.90) dan strategi pengajaran (M= 3.79). Dapatan analisis korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan signifikan antara dimensi kepimpinan kolektif (r= 0.406*), hubungan guru (r= 0.403*), dan penekanan akademik(r= 0.377*) dengan efikasi kendiri. Walau bagaimanapun, dimensi integriti institusi (r= 0.070) dan pengaruh sumber (r= - 0.149) tidak mempunyai hubungan yang signifikan dengan efikasi kendiri. Justeru, kajian yang dijalankan ini dapat dijadikan asas bagi mewujudkan persekitaran iklim sekolah yang berkesan.