Ketamadunan agro-industri zaman pemerintahan kerajaan Islam [Civilizing the agro-industry of the reign of the Islamic empire] - Mohd Borhanuddin, Zakaria; Noorsafuan, Che Noh; Juairiah, Hasan (2020)
Dasar Agro Makanan Negara 2011-2020 merupakan satu transformasi Kerajaan Malaysia bagi meningkatkan produktiviti dan kualiti makanan negara. Dasar ini merupakan satu inisiatif kerajaan Malaysia menggalakkan industri pertanian di Malaysia. Kajian ini bertujuan mengkaji berkaitan kelestarian pertanian dalam Islam. Kelestarian yang dimaksudkan di sini adalah pertanian yang tidak ada kemudaratan, mencegah segala pembaziran, mengutama yang penting dalam agama, mengelak segala penyelewengan dan kemusnahan alam sekitar dan pengekalan alam sekitar. Metodologi kajian ini menggunakan reka bentuk kajian analisis kandungan, kitab-kitab dan data-data yang dikumpulkan dianalisis melalui pendekatan deskriptif dengan gabungan pendekatan kualitatif iaitu menganalisis teks termasuk menganalisis dokumen-dokumen . Hasil kajian mendapati bahawa konsep al-falah harus ditekankan, memakmurkan tanah pertanian serta menekankan produk pemakanan yang halal dan bersih. Implikasi kajian ini mencadangkan pembangunan pertanian perlu diutamakan ke atas agensi yang terlibat khusus seperti Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani harus diberi perhatian. Dasar Agro Makanan Negara diharapkan agar memainkan peranannya dalam menggalakkan pertumbuhan sektor pertanian dan pembangunan petani selaras dengan pembangunan Islam secara syumul.