Pandangan Fuqaha Terhadap Keharusan dan Pengharaman Bank Susu - Normadiah, Daud; Zurita, Mohd.Yusoff; Nadhirah, Nordin (2015)
Bank Susu merupakan perkara ltang : arikat' United lazim di luar Negara. Bohkan iaryta dijalankan secara besar-besaran di Amerika Kingtlom dan lain-lain i"gnio *o1, Tiirrn uir*o penubuha, brri strsu di negara-negara tersebut adar.h untuk ':enyelamalkan nyawa bayi t:r:ilmdwa bayi pra-mataig, bayi yan! kematian ibi, bayi yang alahan dengan susuformula c;tn ':tn-lain Permasolahanryta ' tleh menyebabkan ialah cara penubihan m"retio ,ia.i tZrtri"irr'aJigi;troro yorg dibenarkan oleh svarak dan berlakunya pertiniihan mahram susuan. Rentetan claripada kesan negatif tersebut, Muzakarah Jawa- ;'tkuasa Fatv:a Mailis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Lrgama Islam Malaysia Kali ke-97 yang bersidang pacla I 5-l 7 Disember ' t1 1 telah mengharamkan penubuhan Eank susu. . Juieru itu, objektifiaiian ini ialah mengetahui apakah syarat-syarat : t\)usuan yang boleh mensabitkan pemahraman dan mengkaji pird;"g;r;r;;i;;;" tuntang pelaksanaan Bank susu. Reka ,',:::Xr#l:T;:f:;l:i:;f::,1?!,;:#;!::tf