Pencerapan Anak Bulan Menggunakan Optik Dan Radio - Roslan, Umar; Ahmad Jazlan, Mat Jusoh; Mohd Saiful Anwar, Mohd Nawaw (2015)
Pencerapan anak bulan merupakan salah satu topik yang sangat penting dalam kajian ilmu falak atau ilmu astronomi. Bidang ini telah dipelopori oleh cendekiawan Islam sejak ratusan tahun yang lepas dan telah melahirkan ramai pengkaji dalam pelbagai bidang astronomi seperti kajian pergerakan planet, ukur lilit bumi, anak bulan, gerhana dan matematik. Ini terbukti berdasarkan sejarah yang menunjukan pelbagai penghasilan peralatan dalam membantu proses pencerapan Kajian pengkaji Islam dalam astronomi terdahulu antaranya pencerapan anak bulan dan ia banyak melibatkan hubungan yang sangat rapat dengan perlaksaan ibadat. Susulan kajian yang dilakukan oleh Tamadun Yunani diteruskan oleh pengkaji Islam dan kini ia dipelopori sepenuhnya oleh Barat. Kajian astronomi kini bukan sahaja menggunakan gelombang optik tetapi cara alternatif juga digunakan iaitu menggunakan teleskop radio. Dengan menggunakan peralatan teleskop radio ia dapat mengurangkan ketidaktentuan keadaan cuaca seperti awan mendung dan hujan. Walaubagaimanapun penggunaan peralatan teleskop radio di Malaysia adalah terhad. Dalam kertas kerja ini satu perbandingan cuba diketengahkan dalam pengkajian anak bulan menggunakan teleskop optik dan radio.