Upah Penyusuan Susu Ibu Menurut Perspektif Islam - Normadiah, Daud; Zurita, Mohd.Yusoff; Nadhirah, Nordin; Wan Pauzi, Wan Ibrahim; Sabri, Haron; Zuliza, Mohd Kusrin; Noraida, Ramli; Nurhidayah, Ashar (2016)
Persoalan yang sering ditimbulkan oleh para ibu yang menyusukan anak ialah adakah mereka berhak menerima upah atau bayaran daripada suami mereka apabila menyusukan anak kandung mereka sendiri sama ada ketika mereka masih dalam ikatan perkahwinan atau telah bercerai. Demikian juga persoalan yang timbul apabila seseorang wanita mengambil upah untuk menyusukan anak orang lain, bagaimanakah cara-cara pembayaran upah tersebut dan bolehkah ianya dibatalkan serta apakah kesan-kesan daripada penyusuan tersebut? Justeru kajian ini dibuat untuk meneliti tentang perbahasan para fuqaha terhadap upah penyusuan ini sama ada kepada anak sendiri atau anak orang lain. Kajian ini dilakukan menggunakan kaedah kualitatif dan data-data dikumpulkan melalui analisis daripada kitabkitab Fiqh, Tafsir dan Hadith. Hasil daripada kajian ini akan dapat memberi penjelasan kepada masyarakat tentang keadaan ibu yang berhak mendapat upah penyusuan, kadar upahan, permulaan masa ibu mendapat upahan dan kesan penyusuan upahan menurut perspektif Islam sekiranya bayi tersebut bukan anak kandungnya.