Management of Islamic Affairs (PHEI) Selangor Islamic Religious Council (MAIS) on Economic Development of Islamic Community in The State of Selangor - Abdul Qahhar, Ibrahim; Mohd Borhanuddin, Zakaria; Noorsafuan, Che Noh (2019)
Pembentukan negara Malaysia adalah berasaskan kepada kesatupaduan antara pelbagai negeri di samping kewujudan pelbagai etnik yang seterusnya membentuk satu jalur kehidupan yang pelbagai di Malaysia pada aspek agama, budaya, sosial dan ekonomi. Oleh itu, bagi memelihara perkembangan dan pengurusan hal ehwal agama Islam negeri maka telah diwujudkan satu institusi khusus yang bertanggungjawab dalam memastikan kedudukan agama Islam dan masyarakatnya sentiasa terpelihara dan maju terhadapan. Di Selangor khususnya, telah ditubuhkan satu badan agama yang berautoriti dalam menguruskan hal ehwal Islam negeri iaitu Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Badan ini mempunyai beberapa peranan khusus sesuai dengan apa yang termaktub dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor yang menjadi punca kuasa bagi MAIS. Artikel ditulis bertujuan untuk meneliti sejauh manakah peranan dan pelaksanaan MAIS dalam aspek pembangunan ekonomi masyarakat Islam di Selangor. Ini kerana pengurusan hal ehwal Islam tidak hanya terhad pada aspek sosial semata-mata bahkan ianya merangkumi setiap aspek dalam kehidupan seorang muslim itu sendiri. Kajian mendapati bahawa sememangnya MAIS mempunyai peranan dan fungsi besar dalam pembangunan ekonomi umat Islam di Negeri Selangor. Ini adalah berpandukan dasar utama MAIS yang menekankan aspek pembangunan kesejahteraan sosial dan ekonomi masyarakat Islam negeri. Justeru itu, segala usaha badan agama tersebut wajar dipuji dan dibantu dalam memastikan kesinambungan Pengurusan Hal Ehwal Islam (PHEI) sentiasa maju dan efektif sesuai dengan perkembangan zaman khususnya pada aspek ekonomi dan sosial.