Pembangunan Komuniti dan Pelancongan Lestari Pulau Perhentian - Ibrahim, Mamat; Yahaya, Ibrahim (2016)
Pulau Perhentian di Terengganu telah menarik pelancong tempatan dan antarabangsa. Lokasi pulau ini adalah 10 batu nautika atau kira-kira 19 batu dari pantai. Hampir semua tempat penginapan pelancong terletak di Pulau Perhentian Besar. Kajian mendapati bahawa pelancongan di Pulau Perhentian masih tidak mampu menjana pendapatan tinggi kepada penduduk tempatan. Pertumbuhan ekonomi masih lemah dan peluang pekerjaan masih terhad. Industri pelancongan bukan penyumbang terbesar kepada pembangunan ekonomi penduduk. Industri akuakultur juga dianggap tidak sesuai dan tidak digalakkan di Pulau Perhentian kerana ia boleh memusnahkan alam sekitar dan terumbu karang. Sikap dan amalan penduduk terhadap kebersihan adalah tidak memuaskan kerana kawasan perumahan penuh dengan sampah dan longkang tersumbat yang menyebabkan banyak terumbu karang mati. Pengusaha restoran (dan kedai-kedai runcit) juga tidak bertanggungjawab kerana mereka hanya membuang semua bahan-bahan buangan ke dalam longkang dan akhirnya mencemarkan pantai yang berdekatan. Kajian ini mencadangkan beberapa pelan tindakan untuk membangunkan penduduk dan eko-pelancongan di Pulau Perhentian.