Integrasi Kursus Pengajian Islam Dengan Bioteknologi Di Universiti Awam (Ua) Terpilih Di Malaysia - Engku Ahmad Zaki, Engku Alwi; Mohd Hudzari, Haji Razali; Norazmi, Anas; Nurul Hidayah, Aziz (2018)
Pengajian Islam merangkumi skop akidah, syariah dan akhlak yang menjadi teras terhadap ajaran Islam itu sendiri, manakala bioteknologi merupakan satu bidang sains melibatkan gabungan biologi (benda hidup) dan teknologi. Aplikasi bioteknologi moden telah menimbulkan pelbagai isu berkaitan etika, undang-undang dan kemanusiaan serta kepercayaan dan keagamaan khususnya agama Islam. Oleh yang demikian, pengintegrasian kedua-dua bidang dilihat sebagai jalan terbaik menyelesaikan isu-isu tersebut agar masyarakat dapat memahami kepentingan bidang bioteknologi dari perspektif Islam. Kajian ini membincangkan skop ilmu Pengajian Islam, bioteknologi dan usaha pengintegrasian bidang-bidang tersebut serta implikasi dan cadangan dasar yang diperoleh hasil dapatan kajian kualitatif menggunakan analisis kandungan terhadap struktur pengajian UA kajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa usaha pengintegrasian telah dimulakan oleh ketiga-tiga UA kajian iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), manakala program integrasi di UM dilihat lebih seimbang berbanding UniSZA dan USIM. Oleh itu, disarankan pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui Jabatan Pengajian Tinggi (JPT) serta UA di Malaysia meningkatkan usaha penambahbaikan program-program ini dari semasa ke semasa serta menambah bilangan program integrasi dengan bidang-bidang lain agar dapat melahirkan graduan multi disiplin yang mampu memenuhi pasaran pekerjaan semasa negara selari dengan Transformasi Nasional (TN50).