Tahap Pemahaman dan Pengamalan Ilmu Mantik dalam Kalangan Mahasiswa UniSZA - Mohd Hasrul, Shuhari; Razali, Musa; Muhammad Rashidi, Wahab; Mohd Faizul, Azmi (2018)
Ilmu Mantik atau logik memainkan peranan penting dalam membina pemikiran yang sistematik. Oleh itu, ia dapat menjadi instrumen penghujahan dalam perdebatan kalam. Kajian ini meneliti tahap pemahaman dan amalan Ilmu Mantik dalam kalangan pelajar Pusat Pengajian Usuluddin, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Kajian ini melibatkan 124 orang responden. Dalam kajian ini, penyelidik menjalankan penyelidikan kuantitatif dan menggunakan analisis deskriptif. Penemuan menggambarkan bahawa, tahap pemahaman terhadap Ilmu Mantik adalah tinggi manakala tahap pengamalannya adalah rendah. Ini menunjukkan bahawa pelajar mempunyai keupayaan untuk memahami subjek secara teorinya tetapi gagal dalam aspek praktikalnya. Makalah ini seterusnya mencadangkan agar semakan pada sukatan pelajaran Ilmu Mantik lebih ditekankan kepada aspek praktikal. Ini akan menggalakkan pelajar menguasai dan mengamalkan Ilmu Mantik dalam kehidupan intelektual harian mereka.