Terapi Jawi dalam memahami vokalisme tulisan jawi - Rofishah, Rashid; Berhanundin, Abdullah; Hailan, Salamun (2017)
Usaha mengimarahkan masjid seringiali diberi perhatian kerana berhadapan dengan isu kurang sambutan terhadap aktiviti pendidikan. Hal ini membantutkan fungsi masjid sebagai Pusat Hentian Utama bagi masyarakat setempat. Penulisan ini membincangkan usaha-usaha mengembalikan fungsi masjid melalui aktiviti pembelajaran Sepanjang Hayat (PSI-I). Penulisan ini juga mengupas kepentingan pelaksanaan PSH di masjid dan seterusnya mengubah persepsi negatif masyarakat terhadap fungsi masjid. Selain daripada itu, beberapa faktor yang menyumbang kepada pengimarahan masjid iaitu kepimpinan, pengurusan, budaya ilmu dan hubungan kemasyarakatan juga dibincangkan. Penulisan ini diharapkan dapat membuka minda pembaca ke arah skop fungsi masjid yang lebih luas dan seterusnya menyokong usaha untuk membawa masyarakat setempat menghayati ilmu dalam kehidupan.