Kecekapan di dalam Institusi Perbankan Islam: Satu penjelasan lanjut - Wan Hakimah, Wan Ibrahim; Abdul Ghafar, Ismail (2017)
Tujuan - Tujuan kertas ini adalah untuk membincangkan objektif kajian ini cuba untuk menjelaskan kajian kecekapan dengan menggunakan produk yang berkonsepkan perkongsian untung dan rugi (PLS) dengan mengambilkira kos yang wujud. Reka bentuk / kaedah / pendekatan - Kertas ini adalah kertas konsep yang mengananalisi kos dan pendapatan bagi produk PLS iaitu Mudarabah. Dengan menggunakan fungsi kos bagi Mudarabah, bentuk kos yang ditanggung akan diperolehi Penemuan - Perbincangan dalam kertas kerja ini akan mendedahkan kos yang terdapat dalam pembiayaan Mudarabah adalah kos yang linear dan rendah akibat tiada kos pemantauan dan kos carian yang dikenakan. Ini menjadikan pembiayaan Mudarabah adalah cekap dari sudut pengurusan kos kerana ia dapat meminimumkan kos yang ada.