Pemikiran Ibnu Khaldun dalam Strategi Pelaksanaan Iklim Dini Di Sekolah - Kamarul Shukri, Mat Teh; Raihan, Mohd Arifin; Norhisham, Muhamad; Muhlasin, Amrullah (2018)
Ibnu Khaldun merupakan salah seorang tokoh dan pemikir Islam berkaitan ilmu sosiologi, pendidikan, politik dan juga ekonomi. Para sarjana mengakui karya ulung nya al-Mukadimah sebagai sumber kajian dan rujukan sehingga ke hari ini. Tujuan kajian ini adalah untuk mengupas strategi menurut pemikiran Ibnu Khaldun dalam melaksanakan iklim dini agar boleh dijadikan panduan serta diadaptasikan di sekolah. Kajian kualitatif ini menggunakan analisis kandungan. Kajian ini mendapati bahawa strategi pelaksanaan iklim dini yang dicadangkan oleh Ibnu Khaldun sangat bermanfaat untuk diguna pakai serta dipraktikkan oleh para pendidik masa kini. Kertas kerja ini mengambil pandangan Ibnu Khaldun dari pelbagai ruang lingkup termasuk teori persekitaran, strategi dan pemikiran. Hasil daripada kajian ini, rangka kerja berkaitan strategi pelaksanaan iklim dini turut dicadangkan.