Dasar pembangunan tanah pertanian menurut perspektif Islam - Mohd Borhanuddin, Zakaria; Amir Husin, Mohd Nor; Noor Lizza, Mohamed Said; Md. Yazid, Ahmad; Juairiah, Hasan (2017)
Dasar Pertanian Negara (DPN 1 1984-1991, DPN 2 1992-1997, DPN 3 1998-2010), dan Dasar Agromakanan Negara (DAN 2011-2020) merupakan satu transformasi kerajaan bagi meningkatkan kualiti makanan negara. Pelbagai perancangan khusus telah dibuat melalui DPN dan DAN. Namun terdapat kepincangan dalam DPN yang dilaksanakan dengan tujuan pembangunan ekonomi semata-mata. Kajian ini bertujuan untuk meletakkan mekanisma tertentu agar pembangunan sektor pertanian selari dengan tuntutan Islam yang merangkumi pembangunan insan secara syumul. Metodologi kajian ini menggunakan reka bentuk kajian analisis kandungan, data-data yang dikumpulkan dianalisis melalui pendekatan deskriptif dengan gabungan pendekatan kualitatif iaitu menganalisis teks termasuk menganalisis dokumen-dokumen dan laporan-laporan rasmi,surat pekeliling, laporan tahunan,laporan jabatan, rancangan kewangan, laporan agensi,dan transkrip. Hasil kajian mendapati bahawa dasar pembangunan tanah pertanian Islam berteraskan konsep tauhidiyyah, rububiyyah, tazkiyyah, tanmiyyah, khilafah, insaniyyah, akhlaqiyyah yang menerapkan nilai-nilai kerohanian Islam termasuk pelestarian alam sekitar dan sekuriti pembangunan.