دراسات لغوية:منهج تطويري مقترح في تعليم الإعراب للناطقين بغير العربية:الجملة اجذونمةثيدلحاوحنلابتكفي - Elsayed Mohamed Salem, Salem Elawadi; Muhammad Sabri, Sahrir (2018)
Terdapat banyak aduan mengenai kesukaran tatabahasa, baik yang lama atau baru, terutamanya di kalangan pelajar penutur asli bukan Arab. Oleh itu, isu ini merupakan satu keperluan yang penting berdasarkan kepada asas-asas pembelajaran di mana ianya hanya diperlukan dalam situasi sukar. Oleh itu, adalah perlu untuk mencadangkan model pembelajaran ‘irab’ yang dipertingkatkan untuk mengatasi masalah sedia ada, yang dapat diperluaskan kemudiannya untuk aplikasi dalam bilik-bilik darjah. Tidak menjadi keraguan bahawa tidak ada cara ajaib atau idea rahsia untuk pelajar, yang dapat membawa mereka mencapai matlamat yang diinginkan, yang merupakan keupayaan komposisi sebutan suara, menilai lidah mereka pada sebutan, tetapi hasil yang berjaya itu adalah gabungan banyak faktor yang dihuraikan dalam artikel ini. Kajian ini mengggunakan analisis deskriptif yang berakhir dengan metod latihan yang dicadangkan. Matlamatnya adalah jelas yang tertera dalam kandungan modul pemilihan - susunan - berperingkat, diikuti oleh latihan yang baik berdasarkan justifikasi gabungan secara menyeluruh dan mudah. Jika objektif modul ini dapat dicapai, kajian ini mempunyai manfaat bagi memudahkan dan mengembangkan kurikulum pengajaran yang dicari oleh institusi pendidikan