Exserohilum monoceras: Potensinya untuk Mengawal Rumput Miang (Leptochloa chinensis) dalam Tanaman Padi Tabur Terus - Mohammad Hailmi, Sajili; Mohd Nazri, Baharon; Jugah, Kadir (2014)
Potensi dan keupayaan kulat Exserohilum monoceras sebagai mycoherbisid telah dijalankan bagi mengawal rumpai Leptochloa chinensis L. Ness. Juga dikenali sebagai rumput miang. Penggunaan E. monoceras dengan kepekatan larutan 2.2 x 106 konidia/ml (ujian patogenisiti pertama) dan 13 x 106 konidia/ml (ujian patogenisiti kedua) telah menyebabkan jangkitan dan akhirnya kematian pada anak benih yang diuji pada peringkat 4 helai daun selama 15 hari penilaian. Walau bagaimanapun, kesan E.monoceras ke atas L. chinensis di sawah hanya memberi kesan sebayak 35% jangkitan dalam tempoh 10 hari penilaian. Ujian di sawah menunjukkan E. monoceras tidak menjejaskan pertumbuhan L. chinensis.