Peranan Iklim Sekolah Dalam Meningkatkan Prestasi Kerja Guru : Satu Ulasan (Role Of School Climate In Improving The Performance Of Teacher’s Work: A Review) - Roslan, Ab Rahman; Mohd Sharihan, Mohamed Hussin (2018)
Kerjaya guru adalah satu kerjaya yang sangat mulia dan dihormati. Ini kerana tugas guru yang begitu mencabar dan mempunyai tanggungjawab yang sangat penting bagi melahirkan barisan pelapis kepimpinan negara dan individu yang berjaya pada suatu hari nanti. Sejak kebelakangan ini timbulnya masalah-masalah melibatkan guru seperti tidak menunjukkan prestasi yang baik semasa bertugas di sekolah dan juga beberapa kesalahan guru seperti tidak hadir bertugas, mengajar sambil lewa dan mendera pelajar tentunya menjejaskan kewibawaan dan nama baik kerjaya perguruan itu sendiri. Kajian dan perbincangan ini bagi mengenal pasti peranan iklim sekolah dalam memainkan peranan yang penting ke arah peningkatan prestasi guru di sekolah selain daripada faktor- faktor yang tersedia ada.