Fenomena keberhutangan di zaman Rasulullah - Izzuddin, Abdul Aziz; Ahmad Azrin, Adnan; Nor Asmat, Ismail (2017)
Menelusuri pelbagai kitab karya ulama silam, amalan berhutang yang sering digambarkan dari sisi negatif ternyata berlaku di zaman Rasulullah s.a.w. Siapakah mereka yang berhutang ini? Kenapa mereka berhutang sedangkan hutang telah digambarkan oleh Rasulullah s.a.w sebagai kerisauan di malam hari dan kehinaan di siang hari? Menariknya lagi, Rasulullah s.a.w sendiri juga pernah berhutang. Apa yang terjadi ini wadihnya petunjuk penting untuk memprofilkan hutang mengikut tujuan berhutang dan hierarki penggunaan. Inilah intipati kertas ini yang cuba mendalami fenomena keberhutangan di zaman Rasulullah s.a.w.