Pelaksanaan Dakwah Kepada Masyarakat Pribumi Sabah Dan Sarawak - Berhanundin, Abdullah; Zawawi, Yusoff; Nor Salimah, Abu Mansor; Azli Fairuz, Laki (2016)
Dakwah merupakan seruan yang menuntut umat Islam menyampaikan dawah menerusi pelaksanaan kebajikan, menghormati nilai kemanusiaan dan menghayati kesempurnaan tuntutan naluri manusia. Masyarakat peribumi adalah sasaran dakwah yang masih belum terdedah secara langsung dengan pendekatan dakwah secara kebajikan. Masyarakat pribumi adalah yang paling ramai berada dalam keadaan kemiskinan dan kesusahan termasuk pengetahuan Islam yang sangat terbatas. Pendekatan kebajikan diperlukan dalam dakwah kepada masyarakat pribumi Sabah dan Sarawak. Oleh itu perancangan dakwah kebajikan perlu dilaksanakan melalui pembentukan strategi dakwah, bentuk operasi, matlamat jangka pendek dan panjang, amali amalan di pusat dakwah dan latihan perkaderan dakwah kepada masyarakat pribumi sendiri. Perancangan perlu melibatkan semua agensi kerajaan, sektor swasta, badan bukan Kerajaan (NGO) dan pendakwah secara persendirian. Pendekatan gerak kerja kebajikan dakwah berhasil dengan penglibatan secara kolektif dalam amalan Islam oleh pendakwah dan masyarakat pribumi.