Perubahan Makna dan Sosiobudaya: Tinjauan Terhadap Kamus Marsden 1812 - Nazilah, Mohamad; Karim, Harun; Nor Hasimah, Ismail (2015)
Makalah ini membincangkan perkamusan Melayu pada abad ke-19. Penelitian dilakukan melalui kamus dwibahasa yang diusahakan oleh Marsdenpada tahun 1812. Perbincangan difokuskan kepada aspek-aspek yang terdapat dalam kamus Marsden seperti kandungan, lemma, dan entri. Makalah ini juga meneliti data-data linguistik yang terdapat dalam kamus Marsden. Jurang masa 200 tahun menyebabkan adanya perubahan-perubahanterhadap sesuatu kata iaitu mungkin mengalami pengembangan, pengecilan atau penggantian. Oleh itu, makalah ini akan melihat perubahanperubahan kosa kata dalam kamus Marsden dari aspek internal linguistik sepertimorfologi, semantik dan aspek eksternal linguistik yang turut membincangkan mengenai sejarah dan sosiobudaya masyarakat Melayu pada abad ke-19.Rakaman kosa kata dalam pendokumenan Melayu dapat memberi gambaran mengenai peristiwa, sejarah, dan kebudayaan masyarakat Melayu dalam suatu masa itu. Makalah ini menggunakan kamusDewan edisi keempat (2013) bagi membolehkan penelitian ini dapat dijalankan. Hasil daripada penelitian yang dijalankan didapati kata ‘jalang’ yang terdapat dalam catatan kamus pada abad ke-19 mengalami perubahan kelas kata, makna disebabkan berlaku perubahan sosiobudaya masyarakat.