Analisis konflik pro-life dan pro-choice isu pengguguran terapeutik dari aspek menjaga nyawa menurut Al-Quran - Siti Khatijah, Ismail; Ridzwan, Ahmad (2017)
Penguguran teraputik merupakan satu prosedur penamatan kehamilan berdasarkan justifikasi perubatan. Terdapat dua aliran pandangan apabila isu pengguguran dibincangkan. Golongan pertama membenarkan prosedur ini dilakukan dengan alasan untuk menyelamatkan nyawa ibu yang dikenali sebagai golongan yang pro-life. Golongan kedua pula mengutamakan hak seorang ibu untuk membuat pilihan sama ada ingin meneruskan kehamilan ataupun tidak yang dikenali sebagai pro-choice. Sehubungan dengan itu timbul konflik keutamaan di antara keduanya. Maka, artikel ini bertujuan menganalisis konflik ini mengikut konsep menjaga nyawa sebagaimana yang terdapat di dalam ayat 12 surah al-Mumtahanah dan ayat 31 surah al-Isra’. Melalui analisis terhadap karya sarjana dalam bidang fiqh dan perubatan, temu bual bersama pakar dalam bidang obstetrik serta tafsiran kedua-dua ayat ini dan aspek maslahah dan mafsadah menunjukkan bahawa pendekatan pro-life merupakan suatu keutamaan yang perlu dipelihara kerana lebih mengambil kira maslahah menjaga nyawa.