Terjemahan kata sendi min bagi beberapa ayat surah al-baqarah dalam al-Quran al-Karim mushaf tajwid - Mohd Shahrizal, Nasir; Kamarul Shukri, Mat Teh (2017)
Penggunaan istilah huruf atau partikel berbeza antara bahasa Melayu dan bahasa Arab. Hal ini kerana huruf tidak berfungsi dari segi makna dalam bahasa Melayu. Manakala dalam bahasa Arab, terdapat sesetengah daripada huruf yang membawa konotasi makna, terutama apabila ia digunakan dalam konteks ayat. Dalam bahasa Arab, huruf merupakan salah satu daripada tiga komponan kalimah atau perkataan.