Pengaruh tempoh belajar bahasa arab di luar kelas terhadap penggunaan strategi pembelajaran bahasa - Linamalini, Mat Nafi; Kamarul Shukri, Mat Teh (2015)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti strategi pembelajaran bahasa yang digunakan oleh para pelajar IPT Kelantan ketika mempelajari bahasa Arab dan kekerapan penggunaannya. Selain itu, is bertujuan untuk mengenal pasti sama ada terdapat sumbangan signifikan pada tempoh belajar bahasa Arab dalam seminggu terhadap penggunaan SPB. Ia juga berokjektif untuk melihat faktor pemboleh ubah tempoh belajar bahasa Arab di luar kelas dalam seminggu terhadap pengurusan strategi pembelajaran bahasa. Kajian ini melibatkan 200 orang responden daripada dua buah IPT di Kelantan iaitu Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) dan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Nilam Puri (APIUM). Kajian tinjauan yang bersifat kuantitatif ini menggunakan soal selidik strategi pembelajaran bahasa SILL versi 7.0 dengan penambahan konstruk metafizik untuk mengumpul data.