Penggunaan teknik interpretative phenomenological analysis dalam penyelidikan bidang pengajian Islam - Ahmad Faizol, Ismail; Zulkifli, A. Manaf; Jamalluddin, Hashim; Mohd Sufian, Moktar (2015)
Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) adalah salah satu teknik penyelidikan yang digunakan dalam pendekatan penyelidikan kualitatif. Teknik ini pada kebiasaanya digunakan oleh penyelidik dalam bidang psikologi. Terdapat juga penyelidik bidang lain seperti bidang perubatan, farmaseutikal, teknikal dan keagamaan yang menggunakan teknik ini sebagai pilihan terutamanya apabila menjalankan kajian yang berkaitan dengan pengalaman, persepsi, penghayatan dan seumpamanya. Artikel ini bertujuan untuk memperkenalkan IPA sebagai salah satu pilihan teknik penyelidikan dalam bidang pengajian Islam. Artikel ini akan memberi fokus kepada pengalaman mengerjakan ibadah Haji oleh responden bagi memperlihatkan fungsi teknik ini. Pendekatan penyelidikan artikel ini adalah kualitatif. Kaedah analisis data temubual yang dikumpulkan bersama responden yang dikupas di akhir artikel akan memperlihatkan keistimewaan IPA dalam mencungkil makna-makna tertentu yang boleh didapati daripada pengalaman yang telah dilalui oleh responden ketika mengerjakan ibadah haji.