Model Pengurusan Islam Berasaskan Ayat Pertama Surah Al-Fatihah - Ahmad Azrin, Adnan; Ahmad Amirul, Ihsan; Abdul Hakim, Abdullah (2015)
Walaupun kaedah pengurusan Islam diakui bersifat komprehensif dan mendepani masa, ia tidak berupaya meyakinkan pemimpin dalam kalangan negara Islam dan institusi yang berimejkan Islamik untuk mengaplikasikannya. Begitu juga dalam konteks penyelidikan bila mana kerangka pengurusan lazim tekal memandu kajian berkaitan Islam. Tidak dinafikan bahawa kaedah pengurusan lazim lebih diyakini berdasarkan perolehan pengiktirafan antarabangsa. Dalam masa yang sama, kerangka pengurusan Islam yang boleh dirujuk sebenarnya amat terhad. Kertas ini cuba mengemukakan model pengurusan Islam berasaskan surah al-Fatihah. Ia memberi tumpuan khusus kepada ayat pertama surah al-Fatihah. Untuk itu, kertas ini mengandungi dua intipati utama. Pertama ialah keperluan dan kedudukan perkaedahan pengurusan Islam. Kedua pula ialah hubungan ayat pertama surah alFatihah dengan prinsip pengurusan. Kedua-dua intipati ini diyakini melahirkan model pengurusan yang bertunjangkan kerangka dan acuan Islam.