Nilai-nilai penting individu muslim menurut Al-Ghazali - Mohd Hasrul, Shuhari; Mohd Fauzi, Hamat (2015)
Nilai-nilai akhlak adalah penting untuk diterjemahkan dalam kehidupan seharian khususnya oleh individu Muslim. Antara kebaikannya ialah dapat mengelakkan diri seseorang itu dari perbuatan seperti menipu, khianat, menyeleweng, rasuah, politik wang dan seumpamanya. Nilai-nilai yang penting untuk individu Muslim tersebut akan dihuraikan berdasarkan pemikiran Abu Hamid al-Ghazali (m. 505H) menerusi beberapa kitabnya yang terpilih, terutamanya kitab Ihya‟ `Ulum al-Din. Makalah ini akan menyimpulkan bahawa antara nilai-nilai penting individu Muslim menurut alGhazali boleh dilihat pada huraiannya terhadap istilah al-ikhlas, al-sidq, al-amanah serta al-mas‟uliyyah dan al-kamal.