Masalah penyesuaian tingkah laku luaran kanak-kanak: terminologi, panduan mengenal pasti dan implikasi - Kamarul Shukri, Mat Teh; Zanariah, Mat Isa (2016)
Masalah penyesuaian tingkah laku luaran mempengaruhi tindak balas individu kanak-kanak dan memberi kesan terhadap hubungan sosial, perkembungan emosi dan kognitif, personaliti, kesihatan mental dan lizikal. ke.vediaan belafar dan ke sekolah, komahiran literasi dan numerasi. serta kebolehan berbahasa. Anikel ini betujuan untuk memberi pendedahan awal berkaitan masalah penyesuaian tingkah laku luaran kanak-kanak di tadika atau prasekolah. Perbincangan dimulakan dengan terminologi masalah penyesuaian tingkah laku luaran daripada beberapa orang penyelidik diikuti panduan untuk mengenal pasti masalah tingkah laku kanak-kanak. Pengklasifikasian masalah penyesuaian tingkah laku luaran oleh para penyelidik turut dibincangkan. Perbincangan tertumpu pada dua bentuk masalah penyesuaian tingkah laku luaran iaitu permusuhan-agresif dan hiperaktif kanak-kanak permusuhan-agresif dan hiperaktif dan implikctsi masalah penyesuaian tingkah laku luaran kepacla kanak-kanak tu•ut disentuh. Sehingga kini. penyelidikan berkenan masalah penyesuaian lingkah laku luaran telah diinterigasikan dan diteroka dalam pelbagai aspek yang lehih kompleks seperti kognisi. biologikal interaksi dengan konteks persekitaran sertu perubahan clan keseinambungan dari semasa ke semasa merentasi sempadan masa, geografi dan budaya.