Umat hebat dengan ilmu dan sikap - Mohamad Zaidin, Mat@Mohamad (2015)
Hijrah merupakan peristiwa besar dalam sejarah islam yang tertulis dengan tinta emas. Asasnya, hijrah melibatkan unsur fizikal,iaitu perpindahan dari suatu tempat ke suatu tempat yang lain. Namun begitu, peristiwa hijrah ini perlu dilihat dalam konteks yang lebih luas agar sejarah tidak dilihat sebagai ilmu yang beku dan tidak memberikan impak kepada pembangunan ummah. Al-Quran tidak mungkin menyajikan peristiwa besar yang melibatkan golongan penegak kebenaran seperti para anbia dan orang yang soleh, serta pendukung kebatilan dan kesesatan seperti Firaun, Namrud, Haman dan Qarun, sekiranya sejarah tidak penting dalam kehidupan ummah.