Sumber-Sumber Penghujahan Risalah Fi Bayan Hukm Al-Bay‘ Wa Al-Riba, Oleh Syeikh Abdul Qadir Bukit Bayas - Hasanulddin, Mohd; Zurita, Mohd.Yusoff; Engku Ibrahim, Engku Wok Zin (2016)
Syeikh Abdul Qadir bin Abdul Rahim Bukit Bayas merupakan tokoh ulama Terengganu yang berpengaruh pada kurun ke-19. Beliau banyak memberikan sumbangan bagi memperkayakan khazanah penulisan yang khusus dalam bidang muamalat Islam. Karya beliau, Risalah Fi Bayan Hukm al-Bay‘ Wa al-RibÉ merupakan salah satu rujukan bagi membicarakan fiqh muamalat, khasnya dalam bab jual beli, riba, dan mudarabah. Kajian ini mengenengahkan biodata ringkas pengarang, isi kandungan dan analisis terhadap sumber-sumber penghujahan dalam karya beliau. Data dikumpul melalui kajian perpustakaan, dokumentasi dan temubual, yang kemudiannya dianalisis menggunakan metode analisis kandungan. Kajian mendapati bahawa Syeikh Abdul Qadir telah menggunakan sumber-sumber yang berautoriti dalam perundangan Islam seperti al-Qur‟an, hadith, ijma‟ dan qias, di samping sumber-sumber lain seperti al-„urf dan pendapat sahabat. Kesimpulannya, kajian ini terbukti memberi manfaat kepada masyarakat setempat dan sesuai diperluaskan ke peringkat global.