Strategi perekayasaan modal insan cemerlang berdasarkan surah Al-Kahfi - Mohd Shafiee, Hamzah; Rahimah, Embong; Azhar, Yaacob; Muhamad Zaid, Ismail (2015)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengenalpasti beberapa strategi utama untuk merekayasa modal insan cemerlang berdasarkan pengajaran yang boleh dianalisis daripada surah alKahfi. Surah ini sarat dengan pelbagai kisah tauladan seperti Ashab al-Kahfi, Nabi Adam a.s.dan Iblis, Nabi Musa a.s. dan hamba soleh serta nabi Zulkarnain a.s. Kesemua kisah tersebut berkait rapat dengan pembentukan peribadi Muslim yang telah terbukti cemerlang dalam setiap aspek iaitu spiritual, moral, fizikal dan intellektual. Kedah kontemplatif digunakan untuk menganalisis ayat-ayat pilihan dalam surah al-Kahfi dan juga ayat-ayat daripada surah yang berkaitan. Analisis kandungan juga diaplikasikan untuk meneliti kandungan yang tersurat dalam Tafsir Fi zilal al-Quran karya Sayyid Qutub dan juga tafsir Ibn Kathir. Kajian terhadap kisah-kisah yang dinukilkan dalam Surah al-Kahfi ini, telah menemukan beberapa strategi boleh diaplikasikan dalam perekayasaan modal insan. Dapatan kajian telah mengenalpasti lima strategi utama iaitu; pertama, pemantapan akidah dalam setiap diri modal Insan; kedua, pembinaan pandangan alam (tasawur) yang benar tentang kehidupan; ketiga, penerapan adab dalam proses pencarian ilmu; keempat, pembinaan benteng yang kukuh daripada sebarang anasir merosakkan masyarakat dan kelima, amalan pemakanan yang berkualiti. Kajian ini memberi implikasi kepada peningkatan kualiti hidup dan nilai modal insan cemerlang untuk memperkasakan tamadun Islam.