Ciri-ciri jiwa remaja perempuan berisiko menurut perspektif Islam - Azyyati, Mohd Nazim; Ramlah, Mat Ali; Normila, Noruddin@Che Ahmad; Rahimah, Embong; Nik Nor Azeah, Nik Azman (2015)
Permasalahan sosial yang melibatkan golongan remaja menimbulkan kebimbangan kepada masyarakat. Kejadian seks bebas yang melibatkan kumpulan pelajar sekolah dikaitkan dengan remaja hamil luar nikah. Faktor jiwa beragama yang lemah telah mendorong remaja berisiko terjebak dalam perbuatan maksiat. Oleh itu, gejala hamil luar nikah adalah akibat dari hilang pedoman agama menurut desakan nafsu syahwat. Oleh yang demikian, objektif kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti ciri-ciri jiwa remaja perempuan berisiko menurut perspektif Islam di Pusat Bimbingan Remaja Puteri NGO di Kelantan. Reka bentuk kajian ini adalah berdasarkan kajian tinjauan yang dilakukan melalui soal selidik. Seramai 13 responden remaja perempuan berisiko merupakan pelatih di Rumah Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah, Kelantan dijadikan subjek penyelidikan melalui persampelan bertujuan.Data daripada soal selidik dianalisis menggunakan teknik statistik deskriptif.Hasil kajian mendapati ciri-ciri jiwa remaja perempuan berisiko ialah responden mempunyai jiwa yang kesal dengan kehidupan sekarang, mudah kecewa, mudah ditipu, suka mendapat pujian orang lain dan responden mudah terpengaruh dengan orang lain. Usia remaja, lokasi tempat tinggal dan pendapatan ibu bapa adalah peramal signifikan untuk ciri-ciri jiwa perempuan berisiko