Toksin botulinum mengurangkan kedutan - Rochman, Naim (2015)
Botulisme ialah penyakit yang disebabkan oleh sekumpulan mikroorganisma anaerobik pembentuk spora yang dikenali sebagai Ciostridium botulinum. Bakteria ini diklasilikasikan sebagai spesies tunggal, tetapi terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga kumpulan mikroorganisma yang dibezakan secara genetik yang diiktiraf sebagai toksik bagi manusia.