Kualiti perkhidmatan kesihatan awam yang diterima oleh buruh asing: Kajian kes di Lembah Klang - Normah, Awang Noh; Haris, Abdul Wahab; Siti Hajar, Abu Bakar Ah (2014)
Kualiti merupakan elemen terpenting dalam proses pengeluaran atau perkhidmatan yang dihasilkan oleh sesebuah organisasi kepada pelanggan. Kualiti perkhidmatan merujuk kepada ukuran bagaimana sesuatu perkhidmatan yang disampaikan sepadan dengan jangkaan pengguna. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kualiti perkhidmatan kesihatan awam yang dapat diakses oleh buruh asing. Pengukuran kualiti perkhidmatan kesihatan dalam kajian ini dapat dibahagikan kepada tiga aspek iaitu keadaan perkhidmatan kesihatan, tempoh masa menunggu dan layanan kakitangan hospital terhadap buruh asing. Dapatan kajian menunjukkan sebilangan besar buruh asing berpuas hati dengan kualiti perkhidmatan kesihatan yang diterima oleh mereka.