Peranan Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 1312 (1895) terhadap sosio politik kerajaan Johor - Hanif, Md Lateh @ Junid; Izziah Suryani, Mat Resad @ Arshad; Ahmad Saiful, Abdul Manaf (2014)
Makalah bertajuk peranan Undang-undang Tubuh Kerajaan Johr 1312 (1895) membincangkan secara ringkas asal usul undang-undang ini yang merupakan perlembangaan bertulis pertama di Tanah Melayu. Seterusnya makalah menyorot lima peranan utama UTKJ di Johor iaitu untuk mengabsahkan keturunan sultan, membendung penjajahan di Johor, penstrukturan sistem urus tadbir kerajaan, pembahagian kuasa badan kerajaan dan ketuanan Melayu dan Islam. Bagaimanapun, fungsi paling utama UTKJ adalah mengabsahkan keturunan Sultan Abu Bakar. Ia jelas apabila kandungan UTKJ berkali-kali menekankan aspek tersebut, sehingga satu peruntukan khas diwujudkan bagi tujuan tersebut. Selain itu, peranan UTKJ telah terserlah melalui kejayaan dalam membendung penjajahan di Johor sekaligus membentuk sistem urus tadbir yang baik dan tersendiri tanpa kebergantungan pada pihak penjajah.