Penyusuan susu ibu: Prinsip,hak dan kewajipannya menurut perspektif Islam - Normadiah, Daud; Zuliza, Mohd Kusrin (2015)
Penyusuan susu ibu merupakan perkara yang sangat penting dalam kehidupan seorang bayi. la merupakan anugerah daripada Allah SWT. yang dikurniakan oleh kepada seseorang wanita yang hergelar ibu. Allah SWT telah menyatakan dalam Al Qur'an dan baginda Rasulullah SAW juga menekankan tentang kepentingannya dalam hadis. Perbincangan berkenaan penyusuan ibu juga dikhususkan dalam bab khusus iaitu al Rada'ah. Artikel ini bertujuan membincangkan prinsip yang berkaitan dengan penyusuan susu ibu seperii al Murdi'ah (wanita yang menyusu), al Radi' (bayi yang disusui) dan al Murda' lahu (bapa). Selain daripada itu,ia juga menyentuh aspek hak dan kewajipan ibu, bapa dan anak dalam penyusuan berdasarkan pendapat dan perbahasan para fuqaha. Secara keseluruhannya, tidak kira ianya hak atau kewajipan siapa, apa yang paling penting, susu ibu adalah makanan terbaik untuk semua bayi dan menjamin kesejahteraan mental dan fizikal mereka pada masa akan datang.