Mekanisme Demam - Rochman, Naim (2014)
Demam mungkin menjadi tanda bagi penyakit atau sekadar proses fisiologi tubuh. Suhu badan yang menjadi tanda sama ada seseorang itu demam atau tidak dikawal oleh hipotalamus. Neuron di dalam kedua-dua praoptik anterior hipotalamus dan posterior hipotalamus menerima dua jenis isyarat. Isyarat ini datang daripada saraf periferal yang menghantar maklumat daripada reseptor hangat atau sejuk di kulit dan yang lain daripada suhu darah yang mengalir ke kawasan kulit.