Demam Tanda Penyakit? - Rochman, Naim (2014)
Setiap orang pasti pernah mengalami demam ala hidupnya. Demam atau pireksia ialah satu daripada tanda perubatan yang paling biasa dialami oleh manusia dan dicirikan dengan peningkatan suhu badan yang melebihi julat normal. Hal ini disebabkan oleh peningkatan dalam set pengaturan suhu badan di hipotalamus. Peningkatan dalam mata set suhu badan mencetuskan peningkatan tonus otot dan tindakan menggigil.