Peningkatan Keperluan Vitamin C pada Pesakit Kanser - Rochman, Naim (2014)
Ada pendapat yang menyatakan bahawa vitamin C (asid askorbik atau askorbat) terlibat dalam ketahanan badan terhadap kanser. Hal ini selari dengan kajian yang menunjukkan bahawa pesakit kanser mempunyai kadar vitamin C yang sangat rendah.