Skurvi dan Penemuan Vitamin C - Rochman, Naim (2014)
Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien yang panting bagi manusia dan beberapa spesies haiwan.